Çukurova’nın bağrından geçerek Akdeniz’le buluşan Seyhan ve Ceyhan Nehirleri, denizle buluşmadan önce Türkiye’nin en yüksek biyolojik çeşitliliğine sahip sulak alan ekosistemlerini oluşturur. Bölge özellikle kış aylarında yüzlerce farklı kuş türünün bu ılıman coğrafyada geçirmek üzere cezbeder.
Eklenme tarihi: 12-02-2020
İlk gerçekleştiği 2013 Nisanından bu yana 7’den 70’e tüm Adanalıları rengarenk şapka, taç ve kostümlerle sokaklara döken Karnaval, ilkbaharın gelişini ve sokakları dolduran Portakal Çiçeği kokularını selamlayan bir sokak karnavalı. Adana’nın çokkültürlü ve renkli yüzünü deneyimlemek için yılın en güzel zamanı.
Eklenme tarihi: 12-02-2020
'Anavarza kalesinin kayalıkları kuzeyden güneye uzanmış bir gemiye benzer. Üstündeki eskimiş, dökülmüş örenleri, yıkıntılarıyla. Anavarza gemisi her zaman durgun bir denizde hiç sallanmadan ağır ağır ilerler. Büyük usta Yaşar Kemal’in enfes betimlediği Anazarva Kayalıkların tepesindeki kaleye tırman ve bereketli Çukurova’yı izle. Tarihi Anavarza Antik şehrinin kalıntıları arasında bir gezinti yap.
Eklenme tarihi: 12-02-2020
Çakıt Nehri, Pozantı Belemedik’de derin bir kanyona girer ve Kapıkaya denilen mevkide ovaya açılana dek 25 km’lik muhteşem bir kanyonda yol alır. Belemedik’deki tarihi demiryolu mirası ve Hacıkırı’nda yer alan 99 metre yükseklikteki ihtişamlı Varda Köprüsü de bu güzergahın tuzu biberidir.
Eklenme tarihi: 12-02-2020
Ezelden beri memleketin dört bir yanından efsanevi Adana kebabı için Adana’ya gelen çok. Son yıllarda Adana Lezzet Festivali ve Kebap ve Şalgam Festivali gibi festivaller, Adana’yı Türkiye’nin tescilli lezzet başkenti haline getirdiğini söylemek abartılı olmaz.
Eklenme tarihi: 12-02-2020
Sabah kahvaltısına Adana’nın meşhur böreğiyle başlıyoruz. Hem gün boyu tadı damağımızda kalsın hem de Adana’yı tanımak için güne hemen koyulalım!
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Seyhan Nehri kenarındaki Merkez Park, kentin kozmopolit yapısını gözlemlemek için son derece uygun. Gezi treni, yürüyüş ve bisiklet parkuru, çocuk bahçeleri ve dinlenme alanları, nehir üstünde yapabileceğiniz gondol ya da deniz bisikleti sefaları, dilediğinizce yayılıp piknik yapabileceğiniz geniş yeşil alanlarıyla tüm gün yine geçer! Seyhan nehrinin hemen karşı kıyısındaki Saat Kulesinin tepesinde bir kahve içerek, şehri kuş bakışı keşfetmek de harika bir fikir.
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Parkın güney ucunda yer alan Türkiye’nin en büyük camisi Sabancı Merkez Cami’nden Tepebağ Mahallesi’ne doğru bir yürüyüşe çıkıyoruz. Kent merkezi yürüyüş rotası, kentin tarihi ve turistik yapı ve mahallelerinin içinden geçen 2-3 saatlik keyifli bir yürüyüş. Büyük Saat’in etrafındaki Kazancılar ve Vakıflar Çarşısı, Adana şalvarından, tespih ve cezeryeye, Adana hediyelikleri almak için de en uygun yer.
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Bir Adana klasiği olan sıkma ya da mükellef bir serpme kahvaltıyla karnımızı doyurmak için kentin kuzey sınırını oluşturan Seyhan Baraj Gölü kıyısında başlıyoruz güne. Çatalan Köprüsü’nden geçiyor, sıra sıra kır kahvaltıcılarından birini seçiyoruz. Gölün ferah maviliğine dalarken, fonda da Kuzey Adana’nın büyüleyici kent silueti yer alıyor…
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Akşama doğru sizi biraz deniz havası almaya ve taze balık yemeye Yumurtalık’a yolcu ediyoruz. Ayas ve Atlas Kaleleri, Osmanlı ve Roma hamamlarıyla kent son derece sevimli bir sahil beldesi. Tavsiyemiz Yumurtalık’a köy yolundan, Misis üzerinden gitmeniz. Böylelikle, efsaneye göre Lokman Hekim’in ölümsüzlük formülünü Ceyhan Nehri’nin azgın sularına kaptırdığı Misis Köprüsü’nü görmüş, Ceyhan Nehri ve Çukurova’nın bereket fışkıran tarım arazileriyle de tanışmış olursunuz.
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Adana’da oldukça renkli ve bir hayli de hareketli bir kent yaşantısıyla karşılaşırsan şaşırma. Kahve içmek, yemek yemek, bir pubda bir şeyler yudumlamak ya da canlı müzik dinleyip belki biraz dans etmek. Şinasi Efendi Sokağı’ndan Toros Caddesi doğru uzanan kent merkezinde bir yürüyüşe çıkın, kentin kuzeyinde Turgut Özal Bulvarı’na da uğrayabilirsiniz.
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Bir Adana klasiği olan sıkma ya da mükellef bir serpme kahvaltıyla karnımızı doyurmak için kentin kuzey sınırını oluşturan Seyhan Baraj Gölü kıyısında başlıyoruz güne. Çatalan Köprüsü’nden geçiyor, sıra sıra kır kahvaltıcılarından birini seçiyoruz. Gölün ferah maviliğine dalarken, fonda da Kuzey Adana’nın büyüleyici kent silueti yer alıyor…
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Gölün etrafında 30 kilometrelik tam bir turla devam edelim Adana’yı tanımaya. Hava açıksa kuzeyde Toroslar’ın karlı zirveleri de bize eşlik eder ki, adeta bir tuvalde yol alırsınız! Güzergâh boyunca Çukurova Süleyman Demirel Arberetumu ve Türkiye’nin belki de en güzel kampüslerinden Çukurova Üniversitesi’ni de görebilirsiniz. GöL turumuz gölün güney kıyısında sonlanırken, Sevgi Adası’na nazır bir salep ya da Adana’ya özgü bici bici molasının tam da yerindeyizdir.
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Rotamızı Toroslar’a çeviriyor, 45 dakikada Adana’nın Karaisalı İlçesi, Hacıkırı Köyü’ne varıyor, yerden yüksekliği 99 metreyi bulan, ihtişamlı Varda Köprüsü’ne ulaşıyoruz. 1912’de tamamlanan ve Alman Köprüsü diye de anılan taş örme demiryolu köprüsünü, üzerinden tren geçerken fotoğraflamak heyecan verici bir klasik. Hızını alamadıysan trekking ve tırmanış rotalarıyla meşhur Kapıkaya Kanyonu da pek yakınlarda.
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Yaşar Kemal coğrafyasını keşfetmekte muhteşem bir alternatif olabilir. Büyük Usta Kayalıkların tepesindeki kaleye tırman ve bereketli Çukurova’yı izle. Tarihi Anavarza Antik şehrinin kalıntıları arasında bir gezinti yap.
Eklenme tarihi: 07-03-2020
Tarihi Gar Binasının da yer aldığı İstasyon (Uğur Mumcu) Meydanı kent merkezini tanımaya başlamak için ideal. Buradan hareketle Ziyapaşa Bulvarı ve Atatürk Caddesi boyunca bir yürüyüş yaparak Adana’nın kentli yüzüne bir göz atabilir, gözünüze kestirdiğiniz sayısız cafe ve lokantadan birine oturabilirsiniz. Yine merkezde yer alan Atatürk Parkı da parkta köpek gezdiren, müzik çalan, yürüyüş yapan ,insanları izleyerek çay içmek için ideal.
Eklenme tarihi: 07-03-2020
O hep beklenen, “Adana Kebabını Adana’da yeme tecrübesi” için kaçınılmaz randevu saatiniz geldiğinde, kentteki yüzlerce kebapçıdan birini seçmekte zorlanacaksın. İster kent merkezindekilerden birini seçin, ister Kuzey Adana’nın göle bakan sırtlarındaki manzaralı kebapçılardan birini… Gece biterken ertesi günün kebap ziyafetini planlarken bulacaksın kendini, şaşırma!
Eklenme tarihi: 07-03-2020
“Anavarza kalesinin kayalıkları kuzeyden güneye uzanmış bir gemiye benzer. Üstünde eskimiş, dökülmüş örenleri, yıkıntılarıyla.” Usta yazar Yaşar Kemal 1000 dönümü aşkın bir alana yayılan antik kent Anazarbus’u böyle betimler. Doğduğu köy Hemite kuş uçuşu 20 km.dir buraya. Türkiye’nin ilk açık hava müzesi, antik bir Hitit yerleşimi olan Karatepe-Aslantaş Milli Parkı da Anavarza’nın 40 km batısındadır. Bereketli ovanın Kuzey sınırında, Toroslar’la buluştuğu noktada Antik Sis kenti ya da bugünkü Kozan yer alır. Kozan’dan başlayarak yükselen coğrafya, Kozan, Feke ve Saimbeyli ilçelerinin yemyeşil yaylalarını barındırır. Ve ovanın her yerleşiminin tepesinde bir birini gören kaleler yer alır.
Eklenme tarihi: 09-03-2020
1 saati bile bulmayan bir yolculukla Adana’nın Akdeniz’le buluştuğu ilçeleri Karataş ve Yumurtalık’a ulaşabilirsiniz. Bu sakin kıyı yerleşkeleri, antik şehirleri ve nefis balık lokantalarıyla deniz havası almak isteyenler için bire bir. Türkiye’nin en büyüleyici doğal hayat sahalarından, batıdan doğuya sırasıyla Tuzla, Akyatan, Ağyatan ve Yumurtalık Dalyanları da burada yer alır. Barındırdığı sazlıklar, kumul ekosistemleri ve ormanlık alanları ve burayı mesken tutmuş yüzlerce canlı türüyle, Seyhan ve Ceyhan deltası, size adeta bir safari tecrübesi yaşatmak üzere bekliyor.
Eklenme tarihi: 09-03-2020
Kapıkaya Kanyonunun yer aldığı fotoğraf, yürüyüş ve macera sporları tutkunları için eşsiz parkurlara sahip olan Çakıt Vadisine, doğayla içiçe bir karayolu güzergahıyla ulaşılır. Varda Köprüsüne, Kapıkaya mevkiinden 7 km’lik kanyon yürüyüşüyle (ya da karayoluyla) ulaşabilirsiniz. 172 metre uzunluğa ve 99 metre yüksekliğe sahip, 1912’de tamamlanan bu muhteşem taş örme demiryolu köprüsü, Alman Köprüsü diye de anılır. Pozantı ve etrafındaki yaylalar da yazın sıcaktan kaçan Adanalılar’ı ağırlar.
Eklenme tarihi: 09-03-2020
Adana’da sadece birkaç saatiniz varsa soluğu hemen bir kebapçıda almalısınız. Hangi Adanalı’ya sorsanız bir favori kebapçısı vardır. Siz de uygulamanın "afiyetle" bölümünü ziyaret ederek kendi favorinizi seçin. Gündüz ışıklarıyla Adnan Menderes Bulvarı üzerinde arabayla bir gezintiye çıkabilir, yemeğinizi buradaki lokantalardan birinde yiyebilir, ya da mevsimlerden yaz ise bici bicinin, kış ise salebin tadına göl kenarında varabilirsiniz.
Eklenme tarihi: 09-03-2020
Adana’ya ayırabileceğiniz hiç değilse bir gece ve bir gündüzünüz varsa Seyhan Nehri boyunca yürüyüş rotasını takip etmenizi öneririz. Bu rota boyunca Adana Merkez Park’ta çimenlerde uzanarak insanları izleyebilir, Adana Merkez Cami’yi ziyaret edebilir, Tarihi Taş Köprü’nün üzerinde hülyalara dalıp, Sinema Müzesi, Tarihi Kız Lisesi Binası, Büyük Saat, Tepebağ evleri gibi kentin belli başlı yapılarını turlayabilirsiniz. Tur bittikten sonra ister Kazancılar Çarşısında karnınızı doyurun, ister Ulu Cami Külliyesi’nin huzurlu avlusunda çay içip soluklanın. Akşam üstü Adana Gar’ından hareketle Ziyapaşa Bulvarı, Şinasi Efendi Caddesi ve Toros Caddesi boyunca bir yürüyüş yaparak Adana’nın modern yüzüne bir göz atıp, yemek için buradaki sayısız lokantadan birini seçebilirsiniz. Hala enerjiniz varsa, ister şehrin bu semtinde, i terse Turgut Özel Bulvarı üzerindeki yepyeni bar ve kafelerin birinde geceye devam edebilirsiniz. Altınızda araba varsa Seyhan Baraj Gölü’nün etrafından bir tam tur atmanızı öneririz. Yaklaşık 40 kilometrelik bu tur boyunca gölün karşı kıyısında birçok lokanta ve kahvaltıcı muhteşem Adana kent siluetiyle sizleri bekliyor olacak.
Eklenme tarihi: 09-03-2020
Adana’da üç veya daha fazla gününüz varsa Kale, Dağlar ve Deniz başlıklı popüler günübirlik turlardan seçtiğiniz birini (ya da hepsini) yapabilirsiniz.
Eklenme tarihi: 09-03-2020
Seyyahların gözüyle Adana
Ticaret yollarının üzerinde yer almasından dolayı Adanada bir çok gezginin uğradığı bir yer olmuştur.
El-Gazzi Arap seyyah 1500'lü yıllarda Adana'ya yaptığı ziyaretlerde, Seyhan nehrinin akışını, çöreklenmiş bir yılana benzetir.